Kellemetlen, de gyógyítható – a csonthártyagyulladás kezeléséről | Magyar Nemzet

Csonthártyagyulladás röntgen, A csonthártyagyulladás okai és tünetei

Tartalom

  Boross György Sokan szenvednek lábszár- és lábfájdalomtól, amit gyakran csonthártyagyulladás okoz.

  térdfájdalom járásdiagnosztika során

  Ma erről a kórképről írok! A csonthártya nagyon érzékeny része az emberi testnek, gyulladása periostitis sportolóknál és átlagembereknél is igen gyakori főleg lábszáron.

  Ez a kórkép nemcsak akut sérülésnél alakul ki, hanem túlterheléses sérülésként is megjelenhet. Gyakori példa erre, ha egy csonthártyagyulladás röntgen tavasszal és ősszel más borítású játékteret használ, illetve technikát, vagy sporteszközt vált.

  ízületi fájdalom a térd alatt hátul

  Szintén érintheti a kemény talajon, intenzíven edző sportolókat, az edzés-versenyzés közben lábujjhegyen futókat, vagy a szöges cipőt használókat. Természetesen a hétköznapi életben, fokozott, visszatérő erőbehatásra is kialakulhat a túlterheléses szindróma. A tünetek jellemzőek: terheléskor fájdalom jelentkezik a csont legtöbbször a sípcsont belsejében, ami később egyre intenzívebbé válik.

  ízületi gyulladás a lábak ízületeiben

  Helyileg duzzanat, nyomásérzékenység érezhető és tapintható, lábszár periostitis esetén a sípcsont belső medialis első anterior élén. A kezelés lehet konzervatív és műtéti, előbbit két részre oszthatjuk, elsősegélynyújtásra és a későbbi teendőkre.

  • Csonthártyagyulladás gyanújával akkor kell orvoshoz fordulni, ha a futás vagy más mozgás fájdalmat okoz a sípcsonton.
  • A csonthártyagyulladás kezelése és megelőzése
  • Csonthártyagyulladás - kis sérülések nagy veszélyei - Antibiotikum nélkül
  • Fájó térdízület a pohár alatt

  A legfontosabb a pihenés, kímélés. Ha a panaszok ezek hatására csonthártyagyulladás röntgen szűnnek — már orvosi felügyelet mellett —, gyulladásellenes gyógyszeres kezelést kell kezdeni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkelezenkívül a mai korszerű elvek szerint úgynevezett adhezív strapping és taping javasolt.

  Ugyancsak jó hatású a helyi vérátáramlást serkentő szerek alkalmazása különböző kenőcsök.

  sürgős segítség a térdízületnél az artrózis esetén

  Ha a konzervatív terápia eredménytelen, a csonthártyagyulladás esetében is sor kerülhet műtéti beavatkozásra. A periostitis kivizsgálásakor nem szabad elfelejteni, hogy az úgynevezett fáradásos törés tünetei nagyon hasonlóak, azonban a röntgenvizsgálat vagy a szcintigráfia radioaktív izotópos vizsgálat egyértelművé teszi, hogy milyen sérülésről van szó. Természetesen ennél a túlterheléses sérülésnél is a megelőzés a legfontosabb: A mindennapi életben kerüljük a monoton, visszatérő terhelést, és a legenyhébb panaszok esetén is rögtön forduljunk szakemberhez.

  Sportolóknál az edzésintenzitás- és játéktér-változtatáshoz fokozatosan kell hozzászoktatni a sportolót, hogy csont- és izomrendszere megfelelően tudjon alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Amatőr és profi sportolóknál egyaránt különösen lényeges a megfelelő sporteszközök főleg a sportcipők kiválasztása, és az adott talajhoz igazított terhelés és technika alkalmazása.

  Ezek is érdekelhetik.

  ízületi gyulladásos ereket hogyan lehet kezelni